Schadelijk geluid

In de papier- en (golf)kartonindustrie werken veel medewerkers in een omgeving met hoge geluidsniveaus. Langdurig werken in een lawaaierige omgeving leidt tot lawaaidoofheid. Dit wordt meestal pas merkbaar als er blijvende gehoorschade is ontstaan, die dus niet meer herstelt. Vandaar dat een preventieve aanpak belangrijk is om gehoorbeschadiging te voorkomen.

Deze module gaat in op de vraag wat schadelijk geluid is en wat hieraan kan worden gedaan. De blootstelling wordt bepaald door de constructie van de machine, de opstelling en het aantal machines in de werkruimte, de inrichting van de arbeidsplaats, de aankleding van de werkruimte en de verblijfstijd van de werknemer in de werkruimte.

Vanwege de aard van de activiteiten is het in veel gevallen niet mogelijk om alle geluidsbronnen te reduceren tot onder de 80 decibel. Toch zijn er momenten dat er kansen liggen voor bronbestrijding, bijvoorbeeld bij een interne verhuizing of verbouwing of bij de aanschaf van een nieuw(e) machine of installatiedeel. Dan is het belangrijk om in een vroeg stadium het onderwerp geluid mee te nemen, zodat dit niet later als sluitpost wordt ingebracht.

Downloads

(voor sommige bestanden dient u in te loggen bovenaan deze pagina)

Arbocatalogus Geluid

Arbocatalogus Geluid Bijlage 1

Arbocatalogus Geluid Bijlage 2

Arbocatalogus Geluid Bijlage 3

Arbocatalogus Geluid Bijlage 3 factsheet 56

Arbocatalogus Geluid Bijlage 3 factsheet 57

Arbocatalogus Geluid Bijlage 3 factsheet 58

Arbocatalogus Geluid Bijlage 3 factsheet 59

Arbocatalogus Geluid Bijlage 3 GRF besluit

Geluid Bijlage 3 Handboek Geluid

Berkening dagdosis effect maatregelen en GRP

Cursus Geluid meten van op de arbeidsplaats

Geluidsaspecten bij aankoop van machines

Elementaire akoestiek deel1

Elementaire akoestiek deel2

Geluidstrategie deel 1

Elementaire akoestiek deel2