Hans de Kruyf
(Smurfit Kappa Vandra)

‘Ik vind de kennis en ervaring die een safety checker meebrengt uit zijn eigen branche de belangrijkste toegevoegde waarde. Vanuit het eigen werkgebied kijkt een safety checker met deskundige ogen naar een ander bedrijf. Hij of zij is in staat door sommige situaties heen te kijken en zich niet te verliezen in randzaken. Daarbij leer je van elk bedrijf zelf ook weer en zij van jou. In samenwerking met een tweede safety checker, die bijna altijd andere accenten legt, is het voor alle partijen een waardevolle toets op veiligheid.

Chemie
Elk bedrijf, of het nou een concullega is of onderdeel van de Smurfit Kappa-familie, heeft wel iets dat je kunt gebruiken in je eigen werk. Ook de onderlinge gesprekken zijn vrijwel altijd de moeite waard. De samenstelling van de safety check-duo’s in combinatie met het te bezoeken bedrijf is daarbij belangrijk: de ene keer is de chemie beter dan de andere keer.

Omdat veiligheid met name een kwestie van gedrag is, kijk ik graag rond in bedrijven als Hornbach of IKEA: hoe geven zij handen en voeten aan dit onderwerp terwijl er constant allerlei volk rondloopt dat voor van alles oog heeft behalve voor veiligheid? Dat intrigeert en inspireert me.

Betrek medewerkers
Mijn tip voor bedrijven die een verbeterslag willen maken? Betrek medewerkers vanaf het begin! Zij (her)kennen niet alleen de dagelijkse gevaren, zij komen bovendien vaak met inventieve oplossingen.

In mijn vrije tijd probeer ik twee keer per week een uurtje te sjokken. Een aantal jaar geleden heette dat nog joggen en in de vorige eeuw hardlopen… Verder hebben mijn vrouw en ik een sloep waarmee we graag in de Biesbosch rondvaren.’