Geslaagde ‘Gezond/Verstand – iedereen fit en sterk aan het werk’

Een van de doelstellingen van het Verbond PK is mensen en sectoren samenbrengen. Een thema waarop dat gebeurt is duurzame inzetbaarheid: een gezonde en veilige werkomgeving voor alle medewerkers gedurende hun gehele carrière.

Op 5 juli stond dit onderwerp centraal in ‘Gezond/Verstand – iedereen fit en sterk aan het werk‘. Honderdvijftig arbo- en HR-specialisten kwamen in Ede samen om te leren van goede praktijken, keken over de schutting van de landbouwsector en lieten zich inspireren tijdens een infomarkt en parallelsessies. Onder magische leiding van Hans Kazan werd het een onvergetelijke dag. Dank aan alle deelnemers voor hun bijdrage!

Wint u dit jaar de Kartoflex Arbotrofee?

Welke onderneming wint in 2018 de Kartoflex Arbotrofee? Ook dit jaar wordt deze wisselbokaal toegekend aan een bedrijf dat op arbo-gebied een uitzonderlijke prestatie realiseerde. Bedrijven die in aanmerking komen voor de trofee continueren een hoog niveau op het gebied van veiligheid en gezondheid of realiseren grote verbeteringen die voor branchegenoten een voorbeeld zijn. Lees meer.

Buitenlandse chauffeurs: risico’s & oplossingen

Transport en logistiek is in onze sector een belangrijk aandachtsgebied. We kijken niet alleen naar heftruck(er)s, maar ook naar de interactie met chauffeurs die bij bedrijven laden en lossen. In het transport zijn veel buitenlandse chauffeurs actief. Dit brengt risico’s met zich mee die op bedrijfsniveau niet altijd eenvoudig op te lossen zijn.

Van bedrijven wordt verwacht dat zij op het eigen terrein regels hebben en handhaven. Welke eisen kun je als bedrijf stellen en hoe hou je het werkbaar? Zijn in het contract met de vervoerder afspraken vastgelegd over het gebruik van veiligheidshesjes en -schoenen? En hoe kan de chauffeur zijn lading veilig vastzetten of losmaken? Er komt best wat bij kijken om dat goed te regelen.

Vanuit golfkartonbedrijven is vorig jaar in samenwerking met Avans Hogeschool door een groep studenten naar deze problematiek gekeken. Met hun aanbevelingen gingen we aan de slag en is onder andere gezocht naar aansluiting met andere partijen. Zoals het er nu uitziet gaan we als sector op eigen kracht verder met informeren over risico’s en oplossingen, zodat we ook in de samenwerking met buitenlandse chauffeurs maximale veiligheid nastreven.

 Neenah Coldenhove wint VNP Arbo-bokaal

De VNP Arbo-bokaal 2017 is gewonnen door Neenah Coldenhove. Het bedrijf uit Eerbeek zet grote stappen op het vlak van veilig werken; deze bokaal is daarvoor de beloning. Op de tweede plek eindigde Smurfit Kappa Roermond Papier, terwijl WEPA Nederland en DS Smith Paper De Hoop de derde plaats delen. Gefeliciteerd!

Team Machineveiligheid van start

Waar gewerkt wordt met machines is machineveiligheid een belangrijk aandachtspunt. De laatste jaren is veel geïnvesteerd in beveiliging en afscherming van machines. We zien dat oplossingen die in het verleden onmogelijk leken, stap voor stap haalbaar worden. In de VNP-arbocommissie is een machineveiligheidsteam gestart, dat tot doel heeft kennisontwikkeling en -deling op het gebied van afscherming van bewegende delen in papier- en kartonmachines te bevorderen.