Bart Lemans
(EFFYIS)

‘Met het bezoek van een safety checker komt niet alleen kennis rondom veilig & gezond werken binnenlopen, maar ook een sparringpartner voor de directie of het management. Naast aandacht voor zaken die niet in orde zijn, kijk ik naar het delen van goede praktijken. Als er binnen een bedrijf goede initiatieven zijn ontwikkeld delen we die graag met de rest van de sector.

Nieuwsgierigheid geprikkeld
Een safety check kan pas van start na een bak koffie. Dan stel ik me voor, wordt het bedrijf geïntroduceerd en vertel ik hoe het programma eruitziet. In het eerste halfuur komt al veel informatie naar boven en krijg ik een aardig beeld van hoe het bedrijf in de wedstrijd zit. Gedurende een safety check wordt mijn nieuwsgierigheid, mijn behoefte aan kennis continu geprikkeld. Ik probeer zoveel mogelijk goede praktijken mee te nemen en te delen.

Weet je welke bedrijven een voorbeeld zijn op veiligheidsgebied? Elopak & Elocoat in Terneuzen. Als je flink investeert om 25 collega’s op te leiden tot Operationeel Veiligheidskundige laat je zien dat je veiligheid serieus neemt.

Betrek medewerkers
Bedrijven die zich willen verbeteren op arbo-gebied adviseer ik te werken volgens het 3P-principe: purpose, process en people. Start met purpose: wees duidelijk waar je naartoe wil met het bedrijf. Werk daarna aan het proces, maar doe dat niet alleen! Betrek medewerkers in een vroeg stadium, maak ze verantwoordelijk voor de uitvoering van maatregelen. Faciliteer dat wel in tijd en begeleiding.

In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met sociale activiteiten: met vrienden klussen aan mijn vakantiehuis in de Ardennen, met de kids naar voetbal. Raakvlakken tussen privé en werk zie ik in de basis van lean terug. Met de verhuur van mijn huisje loop ik tegen de meest basale zaken aan: instructie & toezicht, eenpuntslessen, housekeeping en visual management.

In 2016 startte ik mijn eigen bedrijf EFFYIS. Hiermee richt ik me op begeleidingstrajecten op het gebied van veiligheid, kwaliteit (certificeringstrajecten ISO9001) en lean management.’