Paul Nap
(Crown Van Gelder)

‘De toegevoegde waarde van een safety check? Heel eenvoudig: twee paar vreemde ogen kijken naar de veiligheid in jouw bedrijf. Zij zijn niet machineblind, omdat ze er niet dagelijks mee werken.

Voordat een safety check van start gaat, win ik op internet informatie in over de fabriek en de organisatie en probeer ik via-via wat meer te weten te komen. De safety check start met een voorstelronde, waarin we ook uitleggen wat we komen doen. Nadien maken we een praatje met de ontvangende veiligheidskundige over de aandachtspunten, dus wat hij of zij wil horen of zien. Een rondgang door het bedrijf volgt daarop, waarbij we medewerkers aanspreken om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen. In de middag bereiden we ons voor op het eindgesprek, waarin we onze bevindingen delen: we zoeken foto`s uit die we willen laten zien, overleggen nog even met de veiligheidskundige ter plaatse en delen ten slotte ons verhaal van die dag met het management.

Vergroot het bewustzijn
Een safety check is niet alleen nuttig voor de fabriek die we bezoeken, je haalt er zelf ook veel uit: best practices, creatieve oplossingen voor problemen. Regelmatig vergroot een check het eigen bewustzijn: ik constateer dingen waarvan ik me ineens realiseer dat ze op het eigen bedrijf ook niet tiptop in orde zijn. Mijn suggestie voor bedrijven die zich willen verbeteren op arbo-gebied is vrij simpel: maak een lijst met de gevaren die je constateert, ga bij een ander bedrijf kijken hoe ze er daar mee omgaan, stel een plan op waarin je noteert wat je eraan wilt doen en huur Erwin of Jelte in om je te begeleiden.

Wielrennen en bootje varen
Mijn grote hobby is veiligheidskundige en bhv-chef zijn op onze fabriek. Privé probeer ik zoveel mogelijk te ontspannen en fit te blijven: wielrennen, hardlopen, schaatsen, bootje varen, motorrijden en veel met mijn gezinnetje ondernemen. De overeenkomst met mijn werk als veiligheidskundige is dat ik ook thuis wil laten zien dat werken aan je mentale en fysieke gezondheid zijn vruchten afwerpt.’