Luc van de Valk
(VPK Packaging)

Safety checks zorgen ervoor dat bedrijven elkaar onderling scherp houden op het gebied van veiligheid. Als je elke dag in dezelfde fabriek bent, raak je op een gegeven moment blind voor bepaalde gevaren of merk je risico’s wellicht niet op. Dankzij de inzichten van collega’s uit de branche helpen we elkaar onze fabrieken nog veiliger te maken. Omdat we risico’s bespreekbaar maken en prioriteit geven, maar ook omdat we kennis delen over instructies, procedures en veiligheidsoplossingen. Zo helpen we elkaar vooruit.

Inspiratie opdoen
Tijdens een safety check let ik met name op onderwerpen uit de arbo-catalogus. Voor mij zijn dat de belangrijkste risicocategorieën binnen golfkartonbedrijven. Verder let ik extra op onderwerpen die toevallig op dat moment binnen mijn eigen bedrijf spelen: enerzijds om inspiratie op te doen, anderzijds om mijn collega’s te behoeden voor mogelijk onbekende risico’s.

Een safety check is de uitgelezen kans om de veiligheidskundige van de betreffende locatie te helpen bepaalde issues (opnieuw) onder de aandacht van de directie te brengen. Daarnaast haal ik uit elke safety check zelf een aantal goede ideeën en een dosis inspiratie om mee terug te nemen naar mijn eigen werk.

Breng veiligheid op alle niveaus ter sprake
Mijn tip voor bedrijven die zich willen verbeteren op arbo-gebied? Zorg ervoor dat het onderwerp veiligheid op alle niveaus binnen de organisatie regelmatig ter sprake komt. Wees eerlijk en open naar elkaar. Als je veiligheid bespreekbaar maakt en gezamenlijk aan risicovermindering werkt, ben je eerder succesvol dan wanneer iedereen ervoor zichzelf wat van probeert te maken. Daarbij telt het principe dat vele kleine stappen vooruit effectiever zijn dan een poging in één keer een grote sprong te maken.

Iets over mezelf: in m’n vrije tijd bezoek ik graag festivals, concerten en sportwedstrijden. Daarnaast ben ik dol op koken. Tot ziens in een van onze bedrijven!