Ewin Harkema (Neenah Coldenhove)

De belangrijkste toegevoegde waarde van een safety check is dat twee paar vreemde ogen met kennis van zaken naar alle veiligheidsaspecten bij een bedrijf kijken en op die manier iets van de bedrijfsblindheid – waaraan elke onderneming lijdt – kunnen wegnemen. We zijn geen concurrenten van elkaar en hebben één gemeenschappelijk doel: nul ongevallen!

Focus op machineveiligheid
Voordat ik aan een safetycheckbezoek begin neem ik – indien beschikbaar – het voorgaande rapport door. Eenmaal op het bedrijf zie ik de RI&E en het plan van aanpak in. Tijdens de rondgang door het bedrijf ligt mijn focus (mede vanwege mijn eigen ongeval) al snel op machineveiligheid: welke slimme oplossingen worden toegepast en wat kan nog beter? Ik vind het prettig tips en tricks uit te wisselen. Ook ga ik in gesprek met operators, omdat ik graag wil weten hoe zij veiligheid op de werkvloer ervaren. Uiteraard maakt een gesprek met mijn veiligheidscollega onderdeel uit van het programma: waar loopt hij/zij tegenaan, welke plannen zijn er voor de nabije toekomst, hoe is de bedrijfshulpverlening geregeld?

Als safety checker neem ik uit een bezoek de (eenvoudig over te nemen) pluspunten mee naar mijn eigen bedrijf. Waarom het wiel opnieuw uitvinden als er een prachtige oplossing voorhanden is? Andersom sta ik er uiteraard voor open om bepaalde dingen te delen met anderen. Het streven is om altijd weer beter te worden; zo helpen we elkaar vooruit.

Petrochemie
Een collega-sector die mij inspireert is de petrochemie. Zij is op veiligheidsgebied vele malen verder dan wij, we kunnen van hen heel veel leren. Mijn tip voor verbeterslagen bij bedrijven binnen onze sector is om in teams, die bestaan uit mensen met verschillende achtergronden en disciplines, te werken aan veiligheid en zo draagvlak te creëren voor de verbeteringen die je wil doorvoeren.

In mijn vrije tijd speel ik golf, ik ben gek op modelbouw, ik fiets graag een stuk en lees en tuinier met plezier. De relatie met mijn werk is dat ik – of het nou arbeid of hobby betreft – in alle gevallen resultaat wil boeken.