Lees hier de Arbo Update Digitaal – Maart 2020

Nieuwsbrief Verbond Papier & Karton
View this email in your browser

 

In deze Arbo Update stelt Jelte Belshof zich voor, lees je een update over machineveiligheid en is er aandacht voor een mooie prestatie van DS Smith Packaging Tilburg. Veel leesplezier!

Met vriendelijke groet,
Erwin Heijnsbroek & Jelte Belshof

Even voorstellen: Jelte Belshof


Ik ben Jelte Belshof, op 1 maart begonnen als veiligheidskundige bij het Verbond PK. Ik ben 26 jaar en woon in het mooie Twente samen met mijn vriendin. We wonen middenin de stad, dus mijn favoriete bezigheid laat zich raden… Mijn weekenden besteed ik aan voetbal; ik speel voetbal en ben wedstrijdsecretaris bij mijn jeugdliefde HSC’21. 

Ik heb de opleiding Integrale Veiligheidskunde afgerond en ben aan de studie Bestuurskunde begonnen, maar daar bleek mijn interesse niet te liggen. Via een omzwerving als recruiter bij Adecco kwam ik in de arbo-wereld terecht. 

Bij Uzin Utz Nederland werkte ik als medewerker QSE in de chemiesector. Als nuchtere tukker binnen dit familiebedrijf zocht ik naar praktische oplossingen binnen de wettelijke kaders. Dit hoop ik ook toe te voegen aan het Verbond PK en dus zijn leden.

Werkgroepen buigen zich over machineveiligheid


Veilige machines vormen de basis voor veilig werken in onze sector. Hoe weet ik of een machine voldoet aan de eisen die in 2020 van kracht zijn? En waar moet ik op letten als een machine wordt aangepast? Deze vragen zijn niet altijd eenvoudig te beantwoorden, maar moeten wel in de nieuwe modules machineveiligheid in onze sectorale Arbocatalogus worden beantwoord. Op dit moment zijn twee werkgroepen bezig: een VNP-team van specialisten werkt machineveiligheid uit voor papier en kartonmachines, terwijl een aantal specialisten vanuit CBA en Kartoflex teksten voor verwerkingsmachines samenstelt en bewerkt.

DS Smith Packaging Tilburg 1500 dagen ongevalsvrij

 
Eind januari werd aan Pieter Stoevelaar (general manager van DS Smith Heavy Duty Packaging in Tilburg) en zijn arbo- en veiligheidsteam een oorkonde overhandigd vanwege ‘1500 dagen ongevalsvrij zonder verzuim’. Deze oorkonde wordt door brancheorganisatie CBA uitgereikt aan golfkartonbedrijven waar langere tijd geen ongevallen met verzuim plaatsvinden. Stoevelaar: ‘De visie van DS Smith is om uitsluitend veilig te handelen in alles wat wij nastreven. Dit wordt door alle medewerkers nageleefd; daar zijn we trots op en blijven we dagelijks hard aan werken. Op naar nog veel meer dagen zonder ongevallen!’

Arbocatalogus: module VOS nog in ontwikkeling


Aanpassingen aan de Arbocatalogus worden afgestemd met werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers en getoetst door Inspectie SZW. In januari overlegde het Verbond PK met de inspectie over het nieuwe toetsingsproces. Van beide kanten is er een goede verstandhouding, maar de module VOS die vorig jaar werd ingediend kwam helaas niet door de toetsing. Op dit moment wordt bekeken wat moet worden aangepast in deze module. Zodra de toetsing is afgerond, wordt deze gepubliceerd op de website van het Verbond PK.

Alcohol, drugs & medicijnen (ADM): testen mag niet


Het is niet toegestaan om een medewerker die mogelijk onder invloed is van alcohol of drugs hierop te (laten) testen. Persoonsgegevens die verkregen zijn uit afname van alcohol- en drugstesten worden namelijk gezien als bijzondere gezondheidsgegevens in het kader van de AVG. De wetgever maakt een uitzondering voor specifieke beroepen zoals treinmachinist en schipper.