Lees hier de Arbo Update Digitaal, editie mei 2020

 

 

Nieuwsbrief Verbond Papier & Karton
View this email in your browser

 

In deze Arbo Update een item over de manier waarop arbo-coördinatoren samenwerken ten tijde van COVID-19, een bericht over papierstof in onze bedrijven en een melding over de bereikbaarheid van het Verbond PK.

Met vriendelijke groet,
Jelte Belshof & Erwin Heijnsbroek

Waardevolle telcons arbo-coördinatoren


Iedereen moet zich aanpassen aan de situatie die is ontstaan door de uitbraak van COVID-19, ook bedrijven binnen onze sector. Niet ieder bedrijf is gelijk en zo moeten ook t.a.v. COVID-19 selectief maatregelen worden getroffen. De grote kracht binnen onze branche op het gebied van arbo zit in de uitwisseling van kennis en ervaring. Hieraan geven we dan ook invulling.

Per branche is een telefonische conferentie georganiseerd, waarin arbo-coördinatoren informatie delen en zo elkaar versterken. De VNP-arbocommissie belde op 1 april, vervolgens deelden het Kartoflex Arbo Platform en separaat de CBA arbo-coördinatoren op 16 april kennis en ervaringen. 

De input die tijdens de conferenties werd geleverd heeft ertoe geleid dat nieuwe inzichten zijn ontstaan en inventieve oplossingen zijn bedacht, zodat de COVID-19-maatregelen worden gerespecteerd en de bedrijfsvoering doorgaat. Al met al een waardevolle toevoeging voor arbo-coördinatoren. 

Handreiking COVID-19


Vanuit het Verbond PK is de behoefte gesignaleerd tot het opzetten van een handreiking COVID-19: een document dat door bedrijven in de sector kan worden gebruikt om maatregelen te treffen, maar ook om nieuwe ideeën op te doen. Vanuit verschillende kanten worden protocollen opgesteld en aangereikt; ook bedrijven stellen eigen protocollen op. 

Om aan deze behoefte invulling te geven, wordt gewerkt aan een Handreiking COVID-19 voor CBA, Kartoflex en de VNP. De basis voor deze handreiking zijn de aanbevelingen van het RIVM, maar sectorspecifieke informatie wordt toegevoegd vanuit de telefonische conferenties met de arbo-coördinatoren (zie hierboven). De handreiking verschijnt naar verwachting medio deze maand. Doe er als bedrijf je voordeel mee en gebruik de Handreiking COVID-19 zodra deze beschikbaar is.

Concentratie papierstof in onze bedrijven

 
Binnen onze sectoren is veel te doen over stof en fijnstof. De eerste vraag is dan welke stof er binnen een bedrijf in de lucht hangt. Het is aannemelijk dat bij verwerkingsmachines papierstof ontstaat, maar vaak gaat het om een mengsel van diverse stoffen doordat er meer vrijkomt tijdens productieprocessen.

Omdat er geen grenswaarde bestaat voor papierstof adviseren we gebruik te maken van de voormalige grenswaarde voor cellulose. Neem bij behoefte aan aanvullende informatie contact op met Jelte Belshof of Erwin Heijnsbroek.

Bereikbaarheid Verbond PK


De kracht van het Verbond PK is het samenbrengen van kennis en ervaring op arbo-gebied binnen onze sector. Als Verbond PK blijven we natuurlijk ook in deze vreemde tijd informatie delen, al is dat voorlopig vooral telefonisch of per e-mail. Graag willen we je erop attenderen dat een fysiek bezoek kan en mag, zolang de COVID-19-maatregelen in acht worden genomen. Als Verbond PK houden we ons hier strikt aan. Mocht een collegiaal bezoek mogelijk zijn, dan vernemen wij dit graag.