Lees hier de Arbo Update Digitaal – Oktober 2019

Nieuwsbrief Verbond Papier & Karton
View this email in your browser

 


In de Arbo Update die u vrijdag 11 oktober ontving is een fout geslopen: de genomineerden voor de Kartoflex Arbo Trofee 2019 zijn niet correct opgenomen. Hierbij ontvangt u nogmaals deze nieuwsbrief, nu met de juiste genomineerden. Onze excuses voor de onduidelijkheid.

In deze Arbo Update de genomineerden voor de Kartoflex Arbo Trofee 2019, nieuws over een opleiding tot operationeel veiligheidskundige, ons streven naar nul ongevallen en een legionellaonderzoek.  

Met vriendelijke groet,
Erwin Heijnsbroek
De winnaar van 2018 (Amcor uit Zutphen)

Genomineerden Kartoflex Arbo Trofee bekend

 
Ook dit jaar reikt Kartoflex de Arbo Trofee uit aan het bedrijf dat indrukwekkende prestaties levert op arbo- en veiligheidsvlak. De winnaar wordt gekozen uit de volgende genomineerden:

Elopak (Terneuzen)
Hassink (Haaksbergen)
Verpa (Lieren)

Tijdens de algemene ledenvergadering op donderdag 24 oktober in Eindhoven wordt de winnaar bekendgemaakt.

Operationeel veiligheidskundige:
wat houdt u tegen?


Kartoflex ondersteunt haar leden bij het op orde brengen en houden van gezondheids- en veiligheidskwesties binnen bedrijven. Een nieuwe optie die zij in samenwerking met Apply Opleidingen en Advies aanbiedt is een opleiding ‘Operationeel Veiligheidskundige’ voor operators, teamleiders of kwaliteitsmanagers. Interesse? Bekijk de video of surf naar www.applygroep.nl

We werken keihard aan nul ongevallen


Alle bedrijven in onze sector zetten zich voor 100 procent in om het aantal ongelukken verder naar beneden te brengen. Dat lukt nog niet overal, maar de intentie is overal goed.

Binnen de VNP scoort Neenah Coldenhove goed. QSE-adviseur Ewin Harkema: ‘bij ons zorgen we samen voor onze veiligheid. We lopen samen rondes, we vieren samen successen en hebben samen één doel:
nul ongevallen.’

In de golfkartonsector valt DS Smith Packaging in Eerbeek in positieve zin op. Alex Edmonds, H&S-manager: ‘we zijn weliswaar een flinke tijd ongevalsvrij, dat betekent niet dat de vlag uit gaat en we op onze lauweren rusten. Ook bij ons bestaan risico’s, ook hier kan het misgaan. Dat besef leeft sterk.’

Legionellaonderzoek afvalwaterzuiveringen

 
De Omgevingsdienst startte recent een onderzoek naar legionella bij afvalwaterzuiveringsinstallaties (AWZI’s). Aanleiding is de stijging van het aantal mensen dat jaarlijks besmet raakt met legionella. In de steekproef die door de Omgevingsdienst in gang is gezet, zijn ook AWZI’s van papierfabrieken betrokken. 

De risico’s van de legionellabacterie, die kan voorkomen in drinkwater en proceswater, zijn bekend. Ieder lidbedrijf heeft een legionellabeheersplan en geeft ook op dit gebied invulling aan de zorgplicht die vanuit de Arbowet geldt. Op basis van de meetresultaten die op dit moment voorhanden zijn, is onduidelijk of en in welke mate legionella een probleem is bij onze AWZI’s. We houden u op de hoogte. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Erwin Heijnsbroek.