Lees hier de Arbo Update Digitaal – Juni 2019

Nieuwsbrief Verbond Papier & Karton
View this email in your browser

 

In deze arbo-update meer over de ondersteuning die het Verbond PK biedt op het gebied van wet- en regelgeving, een update over aanpassingen van de Arbo-catalogus en feestelijk nieuws: DS Smith Paper De Hoop is de winnaar van de VNP Arbo-bokaal 2018. 

Fijne pinksterdagen!
Erwin Heijnsbroek

DS Smith Paper De Hoop wint VNP Arbo-bokaal!

 
De Arbo-bokaal belandt dit jaar in de prijzenkast van DS Smith Paper De Hoop. Het bedrijf uit Eerbeek laat een indrukwekkende progressie zien op het gebied van veilig werken en creëert zowel in het managementteam als op de werkvloer draagvlak voor een steeds hoger niveau van veiligheid. De tweede plaats is voor Smurfit Kappa Roermond Papier

Van beide bedrijven maakten we een toffe video, waarin duidelijk wordt dat veilig werken prioriteit nummer één is.

(bekijk de video van DS Smith Paper De Hoop
& de video van Smurfit Kappa Roermond Papier)

Ondersteuning Verbond PK vanuit wet- en regelgeving

 
Bedrijven die werken met ISO 45001 en/of ISO 14001 herkennen de vraag: hoe toont u aan dat u voldoet aan wet- en regelgeving? De brancheorganisaties die samenwerken in het Verbond PK hebben hun dienstverlening hierop ingericht.

Zo is in brancheregisters relevante wet- en regelgeving opgenomen.
Alle wijzigingen van deze wet- en regelgeving worden actief gevolgd en periodiek wordt een overzicht samengesteld met relevante mutaties per branche. Een stukje maatwerk dus, waarmee we voorkomen dat ieder bedrijf zich individueel door wetteksten worstelt en soms tot de conclusie komt dat het onderwerp toch niet relevant is voor het bedrijf.
Of, erger nog, een bedrijf mist veranderde wetgeving waardoor het onbedoeld in overtreding is met mogelijk een sanctie als gevolg.

Met de ondersteuning op het gebied van ‘wet- en regelgeving (Arbo en milieu)’ is voor leden een goede oplossing beschikbaar voor de eisen die in de ISO 45001- en ISO 14001-systemen worden gesteld. Deze ondersteuning is kosteloos beschikbaar en maakt een betaald abonnement op een databank of bij een adviesbureau overbodig. Informatie over deze voorziening is verkrijgbaar via je brancheorganisatie (VNP, CBA of Kartoflex) of via info@verbondpk.nl.    

Onderhoud aan Arbo-catalogus

 
Onze sectorale Arbo-catalogus, de vraagbaak waarmee je de vertaalslag van wetgeving naar praktijk maakt, heeft onderhoud nodig. Wet- en regelgeving verandert, maar ook ‘stand der techniek’ drijft ons naar verbeteringen die jaren geleden ondenkbaar waren.

Eén van de modules waarmee we zijn begonnen is ‘oplosmiddelen’. De basis wordt op dit moment herschreven naar beter leesbare teksten, die we aanvullen met een gezamenlijke ambitie en concrete voorbeelden. Ook de naam passen we aan naar ‘Vluchtige Organische Stoffen’ (VOS). Een Kartoflex-werkgroep is betrokken bij de laatste aanpassingen, waarna de nieuwe module ter toetsing wordt voorgelegd aan inspectie SZW.

Naast de module ‘VOS’ heeft ook het thema ‘Machineveiligheid’ onze aandacht. Vanuit de drie branches worden voorbereidingen getroffen voor dit thema en vanzelfsprekend wordt ook gekeken naar mogelijke revisie van de drie huidige modules die we hebben voor het veilig werken met machines.

Wil je meedoen in één van deze werkgroepen?
Of heb je ideeën of suggesties voor verbetering?
Meld je dan (aan) via info@verbondpk.nl.