De Kartoflex Arbo Trofee 2018 is gewonnen door Amcor Flexibles Zutphen BV. Volgens de jury levert Amcor Flexibles een bijzondere prestatie op het gebied van veiligheid. Smurfit Kappa Hexacomb uit Ermelo en Essentra Packaging uit Leeuwarden waren eveneens genomineerd.

Kartoflex reikte de Kartoflex Arbo Trofee voor de vierde keer uit. De prijs is een beloning voor bedrijven die een aantoonbare verbeter- of cultuuromslag realiseerden op het gebied van veilig werken.

Animatie om taalbarrières te doorbreken
Taalproblemen met buitenlandse chauffeurs leiden regelmatig tot gevaarlijke situaties. Amcor Flexibles Zutphen BV werkte voorheen met een PowerPoint-veiligheidsinstructie in drie talen, maar die werd door vervoerders niet altijd goed begrepen.

Daarom maakte Amcor een animatievideo zonder spraak of tekst om de veiligheidsinstructies goed over te brengen aan anderstalige chauffeurs. Voordat ze het terrein op mogen, krijgen chauffeurs de video te zien en ontvangen ze een flyer met dezelfde pictogrammen als in de animatie.

De jury roemt Amcor om de vernieuwende aanpak. De animatie is informatief, duidelijk en creatief. ‘Krachtig in zijn eenvoud en een mooi praktisch voorbeeld voor andere bedrijven.’

Veiliger werken met video en E-learning
Erwin van Tienoven, directeur van Amcor Flexibles Zutphen: ‘Wij zijn enorm trots dat we de Arbo Trofee 2018 hebben gewonnen. Veiligheid heeft bij ons de hoogste prioriteit, want we willen dat al onze medewerkers en contractors aan het eind van de werkdag gezond naar huis gaan. We stoppen door de hele organisatie heen veel energie in het veiliger maken van de werkplek. Niet alleen met technische maatregelen, maar ook door te sturen op gedrag, zoals met deze animatie. We maken steeds meer gebruik van video en E-learning om continu aandacht te geven aan veilig werken.’