Goede praktijken

Hieronder vindt u enkele voorbeelden van knelpunten en maatregelen die genomen zijn in onze branche om de fysieke belasting te verminderen. Om de plaatjes te vergroten kunt u erop klikken.

Figuur 1
Bij het invoeren van materiaal in machines komen vaak ongunstige houdingen voor (bijvoorbeeld voorover buigen en/of ver reiken met de armen). Ook ligt de frequentie van die handelingen vaak hoog. Om de kans op klachten door repeterend werk in ongunstige houdingen ver verminderen biedt een prefeeder een goede bronoplossing.

Figuur 2
In sommige pkgv-bedrijven worden zware zakken met grondstoffen nog handmatig getild. Als automatisch transport van grondstoffen (bronaanpak) niet mogelijk is, kan de oplossing gezocht worden in gebruik van big bags die met een vork/klemheftruck worden verplaatst.

Figuur 3
Bij het stapelen van producten op een pallet die op de grond staat moet men in het begin ver voorover bukken. Door de pallet te plaatsen op een schaarheftafel (foto links) of een palletlift (foto rechts) kan de werknemer de werkhoogte zelf aanpassen, zodat bukken niet meer nodig is.