Begrippenlijst

Binnenklimaat: de atmosferische omstandigheden (temperatuur, windsnelheid en luchtvochtigheid) in een (productie) gebouwen. Het gaat hierbij om het effect van deze omstandigheden op de mens.

BRAVO staat voor: Bewegen, stoppen met Roken, matig Alcoholgebruik, gezonde Voeding en tijdig Ontspannen.

Dorstmechanisme: het proces waarbij iemand bij vochtverlies behoefte krijgt aan drinken om het lichaam te voorzien van voldoende lichaamsvocht.

Droogkap: de ombouw om (groepen van) droogcilinders van een papiermachine, waarmee de aanvoer van droge warme lucht en de afvoer van natte warme lucht wordt geregeld.

Hartslagmeter: een instrument waarmee het aantal hartslagen per tijdsperiode kan worden geregistreerd.

Hartslagvariatie (HSV): de snelheid waarmee het hart klopt varieert per slag. De variatie van slagintervallen wordt beïnvloed door de aerobe conditie. Tijdens inspanning wordt de HSV lager als de hartslag hoger wordt en de inspanningsintensiteit groter wordt.

Kerntemperatuur: de lichaamstemperatuur die binnen in het lichaam, onafhankelijk van de buitentemperatuur, onder normale omstandigheden wordt gehandhaafd op ongeveer 37°C.

Leefstijlprofessional (lifestyle coach): begeleid mensen naar een gezonde en actieve leefstijl, door met o.a. beweging en voeding te werken aan een betere gezondheid. Op de website van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Leefstijlprofessionals is informatie over deze beroepsgroep beschikbaar, inclusief een certificeringsregeling, zie www.nblp.nl.

Maximale hartslag (HF Max): de hoogste hartslag die iemand tijdens inspanning kan halen. Voor de maximale hartslag geldt als standaard regel 220 – leeftijd in jaren, maar het is belangrijk om deze individueel vast te stellen.

Oortemperatuur: de lichaamstemperatuur, die wordt gemeten bij het trommelvlies en overeen komt met de centrale lichaamstemperatuur.

Proceswarmte: de warmte die vrijkomt bij het productieproces van papier en karton.

Vitaliteitsplatform: een structuur waarin het geheel van inzichten, methoden en middelen die bijdragen aan het verbeteren van de natuurlijke gesteldheid en krachten van medewerkers is opgenomen.